La storia della Lazio

Bespreek hier alles over de eerste club van Rome

La storia della Lazio

Berichtdoor TCD » 26 mei 2010, 14:59

Op verzoek van diverse forumleden een topic over onze 110-jarige geschiedenis av2

"Wij moeten een club stichten" ....roept Gigi.
Alleen èèn probeert tegen te spreken: "Maar we hebben haast geen geld om polenta te kopen!"
Giga gaat door: "Dat is geen probleem: hoe noemen we de club en welke kleuren zullen we uitkiezen."
"Roma nee, dat kan niet, omdat de Ginnastica Roma al bestaat."
"Als die naam al wordt gebruikt, zullen we een grotere naam kiezen waar Rome bijhoort: die van de regio, LAZIO."
En nu de kleuren. Deze keer komt Gigi met iets waar de rest perplex van komen te staan: "We gebruiken de kleuren van de Griekse vlag..."
"Wat heeft dat ermee te maken?"
Gigi is overtuigd van zijn idee en laat zich niet ontmoedigen "Luister. Griekenland is de vaderland van de Olympische spelen!"
"En welke kleuren zijn dat dan?"
"Wit en Lichtblauw!"
Ze omhelzen elkaar plotseling en lopen verder om wat Polenta te kopen.
"We zijn Laziali!!" zeggen ze tegen de bakker als ze binnen lopen...


Liberté, Egalité, Lazialité
Avatar gebruiker
TCD
Administrator
 
Berichten: 3115
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:52
Woonplaats: Arnhem

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor Lazionulzevenzeven » 26 mei 2010, 15:57

FANTASTICA!

mooi verhaal! Zullen de heren ooit gedacht hebben hoe groot Lazio zou worden ?

'WIJ ZIJN LAZIALI'

GRAZIE PER LA STORIA av3

Forza LAZIO! av2
Spaccarotella pezzo di merda
Avatar gebruiker
Lazionulzevenzeven
 
Berichten: 204
Geregistreerd: 19 mei 2010, 16:28
Woonplaats: Venlocos

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LF » 26 mei 2010, 18:49

S.S. LAZIO

Afbeelding

"De negende januari van het jaar 1900, de werken aan de Ponte Margherita - die piazza del Popolo aan piazza della Libertà verbindt - zijn afgewerkt. Het is op dit plein, piazza della Libertà, waar elk jaar duizenden fans de nacht van 8 op 9 januari feestend ingaan om de verjaardag van Lazio te vieren. Net als in 1900, toen 9 jonge mannen samenkwamen, ze hadden een idee. Het waren sportieve zielen. Ze organiseerden wedstrijden op Tevere - roeien en zwemmen, en lopen. De winnaar daarvan is de natuurlijke leider van de groep, de atletische en charismatische Luigi Bigiarelli. Hij vindt dat Rome het niet goed doet op sportief vlak, hij wil dat er organisatie is, hij wil dat sport een sociale functie heeft, met normen en waarden. Ze richten een club op, genaamd 'la Lazio'. Het moet een gemeenschap worden die atleten samenbrengt, familie, en supporters. Een passie die overgedragen wordt van generatie op generatie. Ze zien het groots. Het logo is snel gekozen, het wordt de arend. Een fier dier, het symbool van het Romeinse Rijk. Want uiteindelijk wordt Lazio de club die de hoofstad van Italië, het mooie Rome, zal vertegenwoordigen. Ter ere van Griekenland, het land van de Olympische Spelen, worden de kleuren (hemel)blauw en wit gekozen. Lazio is geboren."

av2Noi felici pochi. Avanti Lazio! La storia siamo noi!
LF
Winnaar Lazio Pool 09/10
 
Berichten: 8376
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:38

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor TCD » 27 mei 2010, 22:29

Een verslag wat ik ooit maakte over het seizoen 1973/74.

Afbeelding

Op 7 oktober 73 begon het seizoen (met in die tijd maar 16 clubs). Naast Lazio deden Bologna, Cagliarai, Cesena, Lanerossi Vicenza, Sampdoria, Foggia, Genoa, Verona, Milan, Fiorentina, Torino, AS Roma, Internazonale, Napoli en Juventus dit jaar mee. Sampdoria begon met 3 minpunten, Foggia met 6. Lazio kwam vorige seizoen net uit de Serie B en men werd verrassend 3 op slechts 2 punten van de winnaar Juventus. Milan werd 2e op slecht 1 punt.

Met vrijwel de zelfde selectie en trainer Tomasso Maestrelli begon Lazio aan het seizoen.
Al snel nam Napoli de leiding, gevolgd door Juventus en Lazio. Vlak voor kerst won Lazio bij Verona en pakte de leiding.
Eind Januari had Lazio 3 punten voorsprong op het trio Napoli, Juventes en Fiorentina.
Op 17 januari breide Lazio de voorsprong uit door thuis de winnen van Juve. Maar een maand later verloor men bij Inter. Men ontliep elkaar niet in de laatste wedstrijden.
De beslissing viel op de allerlaatste speeldag. 12 mei 1974; Foggia thuis. Lazio won haar eerste Scudetto, door een benutte strafschap van Chinaglia, die dat seizoen overigens 24 treffers maakte.


#1 - Felice Mosè Pulici

Geboren op 22 december van het jaar 1945 in Sovico. De doelman van het elftal. Hij kwam in het seizoen 72/73 naar Lazio, in dit seizoen was hij onbetwist de doelman van Lazio hij speelde alles 30 wedstrijden, ook in het seizoen daarna miste hij geen wedstrijd. Pulici begon zijn loopbaan bij Lecco waar hij de jeugd doorliep, na slechts 3 wedstrijden in het eerste elftal in de Serie B vertrok hij naar Novara in de Serie C. Na 2 seizoenen in C t hebben gekeept promoveerde hij en keepte 2 seizoenen in B. Daarna ging hij dus naar Lazio, waar hij men niet al te blij was met zijn komst, in het jaar dat Lazio promoveerde naar de serie A, won men namelijk met 5-2 van Novara met Pulici op doel. Bij Lazio stond hij echter 5 jaar onder de lat zonder slecht een wedstrijd te missen. In het seizoen 1977-78 vertrok hij naar Monza, daarna kwam hij nog 3 jaar voor Ascoli uit. Tot hij in 1981 terug keerde naar Rome om zijn carrière af te sluiten.

Ook na zijn carriere kwam hij terug bij Lazio hij werdt hoofdjeugd opleidingen bij de club, van 1994 tot 1998 later van 2003 tot 2004. Door de pasportfraude van Veron en het feit dat Cragnotti wegging vertrok Pulici weer bij Lazio. Om binnen een paar maanden terug te komen. Lotito had de club overgenomen en wilde hem in 2005 in het secretariaat van de club hebben. In 2006 tijdens het calciopoli schandaal was Pulici een van de advocaten die Lazio verdedigde. Ook poogde hij nog naar de burgerrechtbank, maar hier zag hij later vanaf. In augustus van het jaar 2006 vertrok hij naar Ascoli waar hij nog steeds Algemeen Directeur is.

Pulici zei ooit “Voetballers zijn ver vele van, er is slechts maar één doelman”.

#2 - Sergio Petrelli
Geboren op 27 juli 1944 in Ascoli Piceno. Hij speelde onder andere voor Verona en Roma, ook hij kwam in 1972-73 naar Lazio waar hij 4 jaar speelde. Omdat hij een oud speler van Roma was zochten de roma-fans het hotel op waar de spelers van Lazio sliepen op een dag voor derby. Ze er werd vuurwerk afgestoken. Petrelli was een van de spelers die de supporters achtervolgde met een pistool.
Er is nu een beroemde fotograaf met dezelfde naam of dat ook deze rechtsback is weet ik niet.

#3 – Luigi Martini
Geboren op 15 juni 1949 in Capannori. Na wat jaren te hebben versleten in kleine clubs in Toscane, kwam hij in 1971 naar Lazio. Zeker niet onverdienstelijk, hij won hier de Scudetto en had ook zeker daarin zijn bijdrage. Niet daar als te technisch voetbal. Maar vooral op inzet in wilskracht. Verder onafscheidelijk van Luciano Re Cecconi, wat soms Guiseppe Wilson te gekte dreef.
In 1979 speelde hij nog steeds bij Lazio hij beëindigde zijn carrière echter in de vooravond van het grote voetbalschandaal.
Van 1996 tot 2001 zat hij in de “deputato” voor de Alleanca Nazionale.

#4 – Guiseppe Wilson
Geboren op 27 oktober 1945 in Darlington, Engeland. Wilson is een van de steunpilaren van het elftal dat de Scudetto won. Als libero had hij een belangrijke taak. Jaren lang was hij de beste verdediger in de Serie A, iets wat hem slechts 3 interlands opleverde. Van 1969 tot 1980 speelde hij 394 wedstrijden voor Lazio, enige smet op zijn carrière is dat hij de 400 wedstrijden niet wist te halen. Zeven wedstrijden voor het einde van de competitie in 1980 werd hij geschorst in verband met het omkoopschandaal.
Wilson was samen met Chinaglia de vedette van het elftal hij was het verlengstuk van Maestrelli. De twee zijn nog steeds vrienden. Wilson was Chinaglia’s advocaat toen hij de club wilde overnemen in de zomer van 2006.

#5 – Giancarlo Oddi
Geboren op 27 juli 1948 in Rome. Oddi was een klassieke mandekker, sober maar betrouwbaar. Oddi speelde in totaal 6 seizoen voor Lazio. Na in het seizoen 1967-’68 slechts een wedstrijd te hebben gespeeld bij Lazio, ging hij naar Sora in Serie D. Daar speelde hij 23 wedstrijden. Lazio haalde hem terug, maar de stap van Serie D naar A was te groot. Dus hij vertrok na 1 seizen alweer, in dat seizoen speelde hij slechts 3 wedstrijden. Hij ging naar Massese waar hij 30 wedstrijd speelde. In middels in het jaar ’71 vertrok hij naar Lazio hij promoveerde met de club na de Serie A. Twee seizoenen later pakte hij de Scudetto. Hij speelde alle 30 wedstrijden dat seizoen. In ’75 vertrok hij naar Cesena waar hij 8 jaar speelde om zijn carrière in ’84 af te sluiten bij Lodigiani.
Na zijn carrière werd hij trainer, in ’85 werd hij door Chinaglia (huidige voorzitter toen) gevraagd om assistent te worden onder Lorenzo, hij deed dit maar kon Lazio niet behoeden voor degradatie.In 2004 werd hij trainer van Legnano, een jaar later was hij de assistent bij Palermo onderleiding van Giuseppe Papadopulo.

#6 – Franco Nanni
Geboren op 11 mei 1948 in Pisa. Nanni begon zijn carrière bij Juventus, hier speelde hij echter in 1 seizoen geen enkele wedstrijd. Hij ging naar Trapani, en speelde 26 wedstrijden voor die club in de Serie C. In ’69 vertrok hij naar Lazio. Hij speelde 6 jaar in blauw-wit. Daarna vertok hij voor 3 jaar naar Bologna, om in ’79 zij carrière af te sluiten bij Bologna.
Nanni was een technische middenvelder, met een geweldig schot. In de derby van 1972-73 scoorde hij een wonderschoon doelpunt. Coach Herrera van Roma zei; “Zo mooi, dat hij niet durven dromen”.
Nanni is nu Sportief Directeur bij S.S. Lazio.

#7 – Renzo Garlaschelli
Geboren op 29 maart 1950 in Vidigulfo. Kwam via Como bij Lazio waar hij in 1972-’73 naar Lazio kwam dat net was gepromoveerd. Garlaschelli was een rechtsbuiten, die vooral in het seizoen 1973-’74 veel scoorde met 10 treffers droeg hij bij aan Lazio haar eerste Scudetto. In totaal speelde hij 10 seizoenen in Olimpico, zonder dat hij ooit voor het nationale team mocht uitkomen.
Garlaschelli zei ooit; “In de 10 jaar dat ik in Rome woonde heb ik geen één keer thuis gegeten”.

#8 – Luciano Re Cecconi
Geboren op 1 september in Nerviano. L'angelo biond (de Blonde Engel), zoals zijn bijnaam luidde. Begon zijn carrière bij Pro Patria waar hij vanuit de jeugd in 1967 zijn debuut mocht maken in de serie C. Via Foggia kwam hij in 1972 naar Rome. Het eerste jaar was hij meteen al bepalen, op het middenveld was hij de man die de aanval moest opzetten. Lazio speelde toen een prima jaar, mede dankzij Re Cecconi werd Lazio 3e op 2 punten van winnaar Juventus. Hij mocht in dat seizoen ook debuteren in Italië -23. Het jaar daarop (het jaar dat Lazio de Scudetto pakte) miste hij 7 wedstrijden door een auto ongeluk. In de overige 23 wedstrijden maakte hij 2 doelpunten. Daardoor mocht hij mee naar het WK waar hij 2 wedstrijden speelde.
In de jaren daarop was hij nog steeds van grote waarde voor Lazio, tot zei leven in 1977 bruut ten einde kwam. Hij liep een juweliers zaak binnen, vlak bij Flaminio. Grapte dit is een overval, handen omhoog! Niet weten dat de zaak al 2 maal eerder was overvallen, hij wilde iets uit zijn binnenzak halen, om te laten zien dat hij het was. De eigenaar dacht dat het een pistool was en schoot Re Cecconi dood. Luciano werd slechts 28 jaar.
Later zijn een straat in Rome en een stadion in zijn geboorteplaats naar hem vernoemd.

#9 – Giorgio Chinaglia
Geboren op 24 januari 1947 in Massa. Long John is een van de belangrijkste spelers uit de geschiedenis van Lazio. Met hem promoveerde de club in 1972, in dat seizoen maakte hij 21 doelpunten. En 2 jaar later won Lazio haar Scudetto, met dank aan Chinaglia die dat seizoen 24 doelpunten maakte. Met als belangrijkste de 1-0 tegen Foggia.
Chinaglia groeide op in Wales en begon zijn carriere bij Swansea City, maar in 1969 van Internapoli naar Lazio. Bij Lazio speelde hij ruim 6 jaar, en maakte meer dan 100 doelpunten. Ook kwam hij in deze periode tot 14 interlands. Daarna vertrok hij naar Amerika waar hij ruim 8 jaar lang uitkwam voor Cosmos. Ook zijn oud-teamgenoot Wilson werdt doorhem naar de club gehaald.
Van 1983 tot 1986 was hij voorzitter van Lazio, daarna ging hij terug naar de V.S. Om in 2006 weer op te duiken hij zou een Hongaarse inversteerder hebben gevonden die Lazio wilde overnemen van de huidige president Claudio Lotito, die weigerde wat tot een oorlog binnen de club leidde, deze soap is nog steeds niet afgelopen..

#10 – Mario Frustalupi
Geboren op 16 september 1942 in Orvieto. Frustalupi was de meest ervaren speler van Lazio toen me de Scudetto won, vandaar ook dat Maestrelli hem tot aanvoerder maakte. Frustalupi begon jij carriere in de jeugd bij Sampdoria waar hij ook 8 seizoen in het eerste speelde. Daarna ging de middenvelder naar Inter waar hij in 1971 zijn eerste Scudetto pakte. In 1972 kwam hij naar Lazio waar hij 3 seizoenen speelde. Daarna speelde hij o.a. nog bij Cesena (waar hij de UEFA Cup won).
In zijn tijd bij Lazio trok hij veel op met Re Cecconi en Martini, wie hem een geniale voetballer noemde.

#11 – Vicenzo D’Amico
Geboren op 5 november 1954 in Latina. D’Amico is de enige speler die uit de Lazio’s eigen jeugd kwam. In 1972 mocht hij zijn debuut maken voor Lazio thuis tegen Modena (2-1). Ook in het seizoen 1973-’74 was hij van grote waarde ondanks dat dit zijn eerste seizoen in de Serie A was, was hij van grote waarde voor Lazio. Hij speelde 27 wedstrijden en kwam tot 2 doelpunten.
Ook de jaren na de Scudetto blijf hij bij Lazio tot in het jaar 1980 waarin hij werdt verdacht van omkoping. Hij vertrok dat jaar naar Torino, om er een jaar later weer treug te keren bij Lazio. In het seizoen daarna was het mede aan hem te danken, dat men niet naar de Serie C degradeerde, Lazio was teruggezet naar Serie B, met minpunten. Maar aanvoeder D’Amico scoorde 3 keer tegen Varese. Waardoor Lazio in B blijf op grond van uitdoelpunten.
In 1986 vertrok hij naar Ternana waar hij zijn carrière in 1988 afsloot. Daarna werkte hij nog bij RAI.
Zijn dochter Ilaria is nu actief bij SKY waar ze het voetbal presenteert. Ook zij is Laziale.

Trainer Tommaso Maestrelli
Geboren op 22 oktober 1922 in Pisa. Maestrelli werd geboren in een arm gezin, zijn vader werkte bij de spoorwegen en mede daardoor verhuisd het hele gezin in 1935 naar Bari. Maestrelli werd met de bal in bed geboren, hij mocht zijn talent laten gelden in de jeugd van Bari, toen de Hongaarse trainer Giuseppe Ging aan de macht kwam, haalde hij Maestrelli op 16 jarige leeftijd naar het eerste elftal.
Op 26 februari 1939 mocht hij debuteren tegen Milan hij was slechts 16 jaar en 4 maanden, Bari verloor overigens met 3-0. Maestrelli speelde nog bij Torino, Roma en Lucchese. Om uiteindelijk zijn carrière af te sluiten bij Bari.
Zijn trainerscarrière begon bij Bari, maar die duurde niet langer als 10 dagen. Daarna kreeg hij de kans bij Reggina. Daarmee promoveerde hij. Dat zelfde deed hij met Foggia, waarmee hij naar de Serie A promoveerde. Succes trainer Maestrelli werdt naar Lazio gehaald begin van seizoen 1971-’72 hij promoveerde naar de Serie A in zijn eerste seizoen, daarna werd Lazio in de Serie A derde op slechts 2 punten van de latere winnaar Juventus. Het jaar daarna zorgde hij voor Lazio haar eerste Scudetto. De Maestro leidde de biancocelesti nog 2 jaar, toen hij op 2 december 1976 overleed aan kanker.
Hij zei ooit: “Als je met 2-0 voorstaat binnen 30 minuten moet je die voorsprong verdedigen”.
Liberté, Egalité, Lazialité
Avatar gebruiker
TCD
Administrator
 
Berichten: 3115
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:52
Woonplaats: Arnhem

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LF » 27 mei 2010, 22:44

av2
LF
Winnaar Lazio Pool 09/10
 
Berichten: 8376
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:38

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LF » 28 mei 2010, 15:19

Lazio - Foggia, 1973/74

Afbeelding
LF
Winnaar Lazio Pool 09/10
 
Berichten: 8376
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:38

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LazioRotterdam » 28 mei 2010, 17:13

LF schreef:Lazio - Foggia, 1973/74

Afbeelding

Hierdoor vond ik zo'n topic hard nodig, altijd mooi om van die oude foto's terug te zien av2
Avatar gebruiker
LazioRotterdam
 
Berichten: 1132
Geregistreerd: 08 maart 2010, 12:46

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LF » 31 mei 2010, 20:34

1974

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
LF
Winnaar Lazio Pool 09/10
 
Berichten: 8376
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:38

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LF » 01 jun 2010, 19:47

Quelli del '74...e non solo

Afbeelding

Maandag 7 juni, omstreeks 20u in Stadio Flaminio, wordt het 110jarig bestaan van Società Sportiva Lazio gevierd. Heel wat oude gekenden komen, enkele van de kampioenen van 1974 onder andere.

http://www.asplenzini.it/

av2
LF
Winnaar Lazio Pool 09/10
 
Berichten: 8376
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:38

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LF » 08 jun 2010, 12:37

LF schreef:Quelli del '74...e non solo

Afbeelding

Maandag 7 juni, omstreeks 20u in Stadio Flaminio, wordt het 110jarig bestaan van Società Sportiva Lazio gevierd. Heel wat oude gekenden komen, enkele van de kampioenen van 1974 onder andere.

http://www.asplenzini.it/

av2


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
LF
Winnaar Lazio Pool 09/10
 
Berichten: 8376
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:38

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LF » 12 jun 2010, 17:24

LF
Winnaar Lazio Pool 09/10
 
Berichten: 8376
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:38

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor DiCanio9 » 12 jun 2010, 22:50

Prachtig om dit weer eens terug te zien. Schitterende tijden van een schitterende club. av2
S.S. LAZIO - Padroni di Roma. Distinti saluti...romani !
DiCanio9
Moderator/Winnaar Lazio Pool 10/11
 
Berichten: 4398
Geregistreerd: 17 mei 2009, 14:06
Woonplaats: Wien (AUT)

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LazioRotterdam » 13 jun 2010, 01:25

Mooi filmpje, hoog tijd dat die tijden terugkeren av2
Avatar gebruiker
LazioRotterdam
 
Berichten: 1132
Geregistreerd: 08 maart 2010, 12:46

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LF » 24 jun 2010, 19:01

Afbeelding
LF
Winnaar Lazio Pool 09/10
 
Berichten: 8376
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:38

Re: La storia della Lazio

Berichtdoor LF » 27 aug 2010, 11:58

27 AUGUSTUS 1999, LAZIO - MANCHESTER UNITED

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=omwc5Eoqn1U&feature=player_embedded[/youtube]
LF
Winnaar Lazio Pool 09/10
 
Berichten: 8376
Geregistreerd: 17 mei 2009, 12:38

Volgende

Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers.

cron